“Een roman is als een suikerspin”: Jeroen Brouwers over vijftig jaar schrijverschap

door Folio

JeroenBrouwers“Vergeet het idee dat je met schrijven plezier kunt beleven. Het is een doodernstig vak.” De schrijver van meesterwerken als De zondvloed, Bezonken rood en Geheime kamers heeft zijn ernstige opvatting over het schrijven nooit onder stoelen of banken gestoken.

Michiel Leen interviewde Jeroen Brouwers voor VERZIN. Aanleiding voor het interview is het verschijnen van Brouwers’ elfde roman Het hout. Een meesterlijke vertelling die de problematiek van het kindermisbruik in jeugdinternaten in de jaren vijftig messcherp fileert. Maar de roman is evengoed een mijlpaal in Brouwers’ oeuvre: het boek verschijnt vijftig jaar na Brouwers’ officiële debuut in de letteren. Reden genoeg om een van de grootste schrijvers uit ons taalgebied om schrijfadvies te vragen. “Jeroen Brouwers schrijft een boek/hij weet hoe dat moet”, zongen de vaderlandse rockers van De Mens jaren geleden al.

Je kunt het interview lezen in VERZIN nummer 1, jaargang 10. Neem een abonnement op www.verzin.be of koop het nummer in de boekhandel.

Foto van Wendy Marijnissen.