HYBRIDE (NON-)FICTIE

door Folio

DEM reportage“Gevoel, couleur locale, verbeelding, kortom: subjectiviteit, dat is wat de journalist aan zijn tekst toevoegt wanneer hij er een reportage van maakt. Het idee voor dit nummer ontstond naar aanleiding van een opmerking van Piet de Moor, dat veel goede romanciers ook goede reportagemakers waren. Gabriel Garcia Marquez en George Orwell zijn bekende voorbeelden.  In het ideale geval gaan die reportages integraal deel uitmaken van hun oeuvre. Dat geldt zeker voor Orwell, wiens Afscheid van Catalonië (een verslag van zijn belevenissen in de Spaanse Burgeroorlog) of Aan de grond in Parijs en Londen (een verslag van zijn leven als werkende arme) waarschijnlijk meer werden gelezen dan een roman als Happen naar Lucht. Het journalistieke werk voedde het literaire met ideeën en beschrijvingen, omgekeerd zorgde de literaire impuls voor een beklijvende stijl, die de reportages een laag ‘kattenbakgehalte’ gaf.”

Deus ex Machina nr. 153 gaat over reportageliteratuur. Lees de volledige inleiding op www.deusexmachina.be/dem-153-reportageliteratuur.

Foto: ©Astrid Haerens, ‘La beauté c’est la santé – de kunst van het kappen in Burundi.’

Bestel het nummer op www.deusexmachina.be