Oorlog in Syrië: achtergrond en toekomstperspectieven.

door Folio

OikosDe oorlog in Syrië en de opkomst van IS moeten gezien worden in een bredere regionale context, waarin sektarische spanningen al decennialang doelbewust aangewakkerd worden. Ondertussen beweegt er heel wat op het militaire en diplomatieke front, maar de humanitaire situatie voor vluchtelingen en burgers binnen en buiten Syrië blijft catastrofaal. Een einde aan de Syrische oorlog kan er alleen komen als Rusland overtuigd wordt dat een stabiel Syrië niet mogelijk is zolang de Syrische president Assad aan de macht blijft. België en de EU hebben hier een belang­rijke rol in te spelen. Ze moeten dringend meer middelen uittrekken voor humanitaire hulp, een politieke strategie voor vredesopbouw post-Assad ontwikkelen, een VN-vredeshandhavingsmissie voorbereiden en steun geven aan lokale vredesactivisten.

Willem Staes in Oikos

Lees meer
Bestel: www.oikos.be/tijdschrift