Krinkelende winkelende waterding

door Folio

Een meisje vist een beestje uit het water, terwijl een briesje een lokje haar voor haar gezicht blaast. Is dat een overdaad aan verkleinwoorden? Niet in het geval van VITA BREVIS, de nieuwe middellange film van Thierry Knauff, de meticuleuze maker van onder meer het essay ‘Wild Blue’, ‘Notes à quelques voix’ en indrukwekkende kleinoden als ‘Seuls en Abattoir’. In veertig minuten wonderbaarlijk gestileerde observatie in weelderig zwart-wit schetst Knauff de levensloop van een hoogst uitzonderlijk insect, een eendagsvlieg van wel zo’n 10 centimeter lang die slechts voorkomt in een zijrivier van de Donau en op enkele andere plekken. Knauff verheft deze eendagsvlieg – een woord dat in zijn figuurlijke betekenis van oppervlakkige vluchtigheid een pejoratieve bijklank draagt – tot een haast duizelingwekkend Sublieme Schoonheid. Daarin schuilt een aantrekkelijke tegenstelling: de kleine, fragiele eenvoud van leven en dood in VITA BREVIS schuurt aan tegen naar eeuwigheidswaarde strevende begrippen, geschreven met een hoofdletter. De filmtitel is dan ook de helft van het Latijnse aforisme ars longa, vita brevis: het leven is kort, kunst (of vaardigheid) is lang.

Auteur: Bjorn Gabriels in Filmmagie

Lees meer: www.filmmagie.be/review/vita-brevis
Bestel: http://www.filmmagie.be/abonnement

filmmagie