Feestcongres ‘Neem de tijd’

door Folio

oikos 77 kaft_Pagina_1

Neemt u even de tijd voor 20 jaar Tijdschrift Oikos?

Oikos Tijdschrift bestaat twintig jaar! Al twee decennia is Oikos een forum dat mensen verenigt die begaan zijn met de ecologische crisis. Om dit te vieren, nodigen we u van harte uit voor het inhoudelijk feestcongres ‘Neem de tijd’ op zaterdag 26 november.

Het thema ‘Neem de tijd’ verwijst naar het gegeven dat een tijdschrift als Oikos uitnodigt om even rustig te gaan zitten om een artikel te lezen. Tegelijk verwijst het naar de paradox dat werken aan de transformatie naar een sociaalecologische samenleving tijd vergt die we in feite niet meer hebben. Denk aan de klimaatontwrichting.

Het wordt een boeiende dag, gevoed door vier originele essays van inspirerende auteurs:

  • Dorien Knockaert, foodwriter bij De Standaard, neemt het thema etenstijd voor haar rekening. We nemen steeds minder de tijd om rustig te eten of zelfs te koken. Kant-en-klare maaltijden staan boven levenskwaliteit en duurzame landbouw. Is dit de nieuwe etenstijd?
  • Johan Braeckman, professor filosofie aan de UGent, buigt zich over de arbeidstijd. We werken steeds harder, de scheidingslijn tussen werk en privé vervaagt. Voorstellen zoals het basisinkomen steken vaker de kop op. De arbeidstijd is niet meer wat hij geweest is, hoe moet het nu verder?
  • Warda El-Kaddouri, onderzoekster en jongerenvertegenwoordiger bij de VN, staat stil bij leeftijd. Staat dit voor de tijd dat we al leven, of misschien ook voor hoe we onze tijd beleven, en hoe elke generatie de tijd weer anders ervaart? Kan het ons leiden naar een andere invulling van leven?
  • Jeroen Theunissen, gelauwerd romanschrijver, buigt zich over het intrigerend perspectief van bevrijde tijd. Of het nu op het werk is of in de vrije tijd: de prestatiecultuur heerst. Kunnen we de tijd terug bevrijden, en prestatietijd vervangen door kwaliteit.

Neem deel aan deze inspirerende en interactieve dag. Maak in primeur kennis met het essay van uw voorkeur en ga op 26/11 in gesprek met de auteur.

Ontdek hier het volledige programma in Leuven.

Wil je erbij zijn? Schrijf je dan in door een mailtje te sturen naar 20JaarTijdschrift@oikos.be.