Op dwaaltocht in de tussenruimte. Over T.S. Eliots ‘Prufrock’ en andere observaties

door Folio

poeziekrantPrufrock and Other Observations (1917), de debuutbundel van de wereldvermaarde T.S. Eliot, werd recent in vertaling door Paul Claes uitgegeven, die eerder al een nieuwe vertaling maakte van Eliots meest bekende gedicht, ‘The Waste Land’. Recensent Kris Pint besefte al vroeg door de lectuur van Eliots poëzie ‘dat de ervaring van de alledaagse, banale en soms verstikkend grijze werkelijkheid zelf even mysterieus en ondoorgrondelijk kon zijn als de omgeving van verre planeten, weidse prairies of donkere Britse wouden.’ Zijn poëzie maakte duidelijk dat door dat alledaagse heen voortdurend een andere werkelijkheid schemerde.

Een werkelijkheid die werd opgeladen door mythes, verhalen en archetypische beelden die zelfs in de meest banale gebeurtenissen zichtbaar konden worden, op voorwaarde dat je maar goed genoeg keek, en las.

Kris Pint | in Poëziekrant

Lees meer Bestel