De Hongaarse vluchtelingencrisis in 1956. Het Belgische verhaal

door Folio

brood-en-rozen-coverDe Hongaarse vluchtelingencrisis is een uniek voorbeeld van hoe de internationale gemeenschap een humanitaire crisis snel kan oplossen. De eerste asiellanden werden niet de dupe van hun humanitair antwoord op het massale verzoek voor bescherming door vluchtelingen uit Hongarije. Het is ook een voorbeeld van hoe een breed draagvlak voor de bescherming van vluchtelingen de inpassing vereenvoudigt. Het wangedrag van een kleine minderheid hoeft hierbij niet de andere vluchtelingen in een kwaad daglicht te stellen. De context van de Hongaarse vluchtelingencrisis is uiteraard sterk verschillend van onze huidige wereld. De economie, de politiek en de media fungeerden op een andere manier, maar een terugblik op de jaren 1950 kan een nieuw licht werpen op de wijze waarop we de huidige vluchtelingencrisis aanpakken.

Frank Caestecker in: Brood & Rozen, Tijdschrift voor de Geschiedenis van Sociale Bewegingen, 2016,4
Lees hier het volledige artikel online.