over Folio

Folio vzw bundelt ondertussen 38 culturele, literaire en erfgoedtijdschriften.

Elke maand trakteert Folio op het beste uit de tijdschriften: een tiental gratis artikels, gekozen door de redacties zelf. Lees ze onder de rubriek Smaakmakers en laat je bekoren …
Wil je onze smaakmakers elke maand in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in op de Folio-nieuwsbrief.
Tijdschriften zijn ook los van hun papieren publicaties bezige bijtjes. Volg hun activiteiten en andere nieuwtjes via onze nieuwsrubriek of like onze Facebookpagina.

Als koepelvereniging streeft Folio vier grote missies na:

  • de gezamenlijke stem en gedeelde belangen van deze publicaties vertolken bij het beleid en bij andere partners;
  • pistes aanboren voor meer onderlinge kennisdeling en samenwerking tussen de betrokken bladen;
  • de gezamenlijke zichtbaarheid en impact van tijdschriften in de samenleving verhogen;
  • meer inzicht creëren rond toekomstige uitdagingen die op het tijdschriftenveld afkomen.

Heeft ook jouw tijdschrift interesse om bij Folio aan te sluiten? Bekijk hier de voorwaarden. Folio beperkt zich niet enkel tot Vlaamse print-publicaties, we willen ons graag verbreden naar geïnteresseerde onlinecultuurmagazines en Nederlandse tijdschriften.
Samen beschikken de culturele, literaire en erfgoedtijdschriften in Vlaanderen over een grote meerwaarde, niet het minst door hun diversiteit en de gedrevenheid van hun redacties. In tijden waarin de behoefte aan visie, overzicht, duiding en achtergrond toeneemt, gelooft Folio dat hun rol alleen maar belangrijker wordt.

  • Tijdschriften zijn de borrelende bronnen van duurzame beschouwing over de rijke (eigentijdse én historische) creatie van Vlaanderen – een functie die de mainstream media steeds minder opnemen, terwijl die creatie juist gestaag aanzwelt.
  • Tijdschriften vormen voor zowel de culturele sector als het beleid een strategische partner in de publieke communicatie over literatuur, kunst en erfgoed – en dat op een manier die recht doet aan de beoogde complexiteit ervan.
  • Tijdschriften vervullen een kruispuntfunctie tussen academische, culturele en kritische circuits, die steeds minder op elkaar aansluiten. Zij kunnen ze verbinden.
  • Tijdschriften doen ook zelf aan literaire creatie, niet in het minst van beginnende schrijvers en van ervaren essayisten.
  • Tijdschriften zijn voor hun specifieke disciplinaire veld, of zelfs voor de hele culturele sector, gedroomde open plekken van debat en discussie – een nood die groeit, nu de samenleving steeds meer vragen stelt over de rol en de relevantie van kunst en cultuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s